Zonnepanelen aangesloten in een string

Wanneer zonnepanelen in een string worden aangesloten worden de zonnepanelen onderling verbonden. Technisch gesproken worden de zonnepanelen dan in serie geschakeld.
De zonnepanelen in een string plaatsen is een veel voorkomende techniek. Dit heeft vooral te maken met de string omvormer, deze is relatief goedkoop. Uiteraard zitten er aan deze techniek voor- en nadelen.

Wanneer zonnepanelen in een string aangesloten worden, moet dit gebeuren door middel van een zogenaamde string omvormer. Het voordeel hieraan is dat, bij het juiste aantal panelen en de juiste omvormer, maar één omvormer nodig is in plaats van meerdere micro omvormers. Dit maakt de installatie natuurlijk vanaf een bepaald aantal panelen een stuk goedkoper.

zonnepanelen aangesloten in een string afbeelding


KORTE TERMIJN
Op korte termijn is het nemen van zonnepanelen in een string, een goede keuze. De investering is beduidend lager dan bij andere systemen en daardoor ook hoogst waarschijnlijk eerder terugverdiend. Bij een string van panelen is het verschil in de investeringkosten kleiner dan bij andere systemen wanneer er bijvoorbeeld 6 of 12 of 20 panelen in het systeem opgenomen worden. In elk geval zal de installatie met 6 panelen het minste kosten, maar het verschil in kosten tussen het aantal panelen zal bij een string het kleinst zijn.
Kortom een string systeem is een prima keuze wanneer een investering zo snel mogelijk terugverdiend moet worden.
LANGE TERMIJN
Echter op lange termijn zijn er een aantal systemen waarbij de investering meer zal opleveren dan bij een string. Deze systemen hebben wij ook op onze website voor u uitgelicht. Dit heeft ermee te maken dat bij een string van panelen het altijd zo is dat het slechtst presterende paneel leidend is. Dus als één paneel vies is of in de schaduw ligt en daardoor nog maar voor 30% presteert, zal de rest van de installatie ook maar voor 30% presteren. En in het geval van een defect, van de omvormer of één van de panelen zal de gehele installatie niet meer werken. Dit is namelijk het principe van een serie-schakeling. Daarbij komt dat deze ene omvormer een stuk meer te verwerken krijgt dan de meerdere micro-omvormers en daardoor ook vaak een stuk sneller defect zal zijn.
 


Het uitbreiden van de installatie is bij een string ook een puntje van kritiek. Als een string éénmaal is gemaakt, kunnen hieraan later geen panelen meer worden toegevoegd. Dan is het natuurlijk mogelijk om bij een klein aantal panelen deze met micro-omvormers te installeren, of bij een iets groter aantal een tweede string te maken. Echter blijft het een feit dat het bij de andere systemen makkelijker is om later de installatie uit te breiden.