Informatie


Zonne-energie, wat is het en hoe wek je het op?

De stralingsenergie die de zon afgeeft noemen wij zonne-energie. Natuurlijk bestaat dit uit warme en uit licht. Nu gaat het natuurlijk om het licht, want zonnepanelen doen niks met warmte. Bovendien is de warmte vrijwel alleen in de zomer te gebruiken en het licht kan het hele jaar door gebruikt worden. Dit betekent dat zonnepanelen ook energie opwekken in de winter, zelfs in Nederland.

Zonne-energie opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig de meest bekende wijze voor het opwekken van duurzame-energie. Zonnepanelen zetten het licht van de zon dus om in energie. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk? Een zonnepaneel bestaat uit een bepaald aantal zonnecellen. Deze zonnecellen bestaan allemaal uit een positieve en een negatieve laag. Als het zonlicht schijnt op deze cellen gaat er een elektrische stroom lopen tussen de twee lagen. En zo wekken zonnepanelen dus energie op. Als u op het internet informatie aan het vergaren bent over zonnepanelen komt u waarschijnlijk met regelmaat de term ''pv-panelen'' tegen. Zonnepanelen en pv-panelen betekenen eigenlijk het zelfde. Het stukje pv staat voor photovoltaïsche, dit is een Grieks woord voor licht, photos en Volt. Volt staat natuurlijk voor elektrische spanning.

Zonnepanelen in Nederland

Veel mensen denken dat zonnepanelen alleen energie opwekken als de zon erg fel schijnt. Gelukkig is dit helemaal niet het geval. Er komt altijd licht door de bewolking heen, dus dit betekent dat de zonnepanelen gewoon werken. Het is zelfs zo dat zonnepanelen bij erg hoge temperaturen een lager rendement hebben. Nederland is dus helemaal nog niet zo'n verkeerd land voor zonnepanelen.